Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu

Knížka ŽENA a 42 karet. Proč a jak vznikla?

6. 8. 2016

zena-web.jpgKniha Žena s mandala kartami vznikala během desetiletého (stále pokračujícího:-) zkoumání a prožívání ženství, jeho potenciálu a možností v dnešní době plné proměn. Odráží hledání a prožívání toho, jak sladit cestu k sobě a rozvíjení přirozených ženských darů s partnerstvím, mateřstvím, naplňujícím povoláním i péčí o domácnost, s koníčky i časem pro širší rodinu a přátele,…

 

Od mala mám ráda přírodu a cítím se propojená s jejími cykly a proměnami. Vždycky mě zajímaly i věci skryté a to, jak působí a taky vztahy mezi lidmi, propojování a souvislosti. Na svět jsem přišla se smyslem pro detail a vášní pro skládání detailů do celků i s docela velkou mírou citlivosti.

 

Bylo mi 36 let. Skoro všechno v mém životě se zdálo být v pořádku (byla jsem ráda žena, partnerka, maminka, prima povolání, vztahy se širší rodinou, přáteli,…),  až na to, že někde v hloubi duše jsem cítila obrovskou bolest, smutek a prázdnotu, která ale neměla vůbec žádný viditelný důvod a postupně dál sílila. Kroky mě tehdy zavedly na seminář… Tady se vydrala na povrch roky potlačovaná bolest. Témata, o kterých jsem vůbec netušila, že ve mně existují, se postupně začala uvolňovat… Následovaly další semináře, výcviky a hlavně život sám a setkávání s lidmi, proměny a vývoj ve vztazích i v pohledu na život.

 

Postupně jsem si začala uvědomovat hlubokou propojenost lidí a vzájemné zrcadlení a cítit, že přes pestrost a rozmanitost lidských příběhů a osudů v sobě v hloubce všichni neseme podobná základní témata a touhy.

 

Zároveň jsem cítila, jak je každý člověk jiný, jaké má jedinečné dary a talenty a jedinečné nastavení, a jak je důležité dovolit si ponořit se do svého nitra, procítit, jaké dary to jsou, a nechat je naplno rozeznít a také jaká citlivá témata a vzorce přirozenost člověka překrývají.

 

Komplet ŽENA jsem napsala a nakreslila s láskou k Ženě a její cestě, s uctěním nesmírného potenciálu ženství a zároveň zranění v nejrůznějších podobách, které v sobě my ženy neseme a které brání jeho naplnění a také na oslavu jedinečné vnitřní krásy, tvořivé síly a přirozenosti každé ženy.

 

Ženu jsem napsala a nakreslila také s láskou a úctou k Muži, jeho energii, síle a moudrosti a také k setkání a společné cestě Ženy a Muže, k partnerství.

 

Žena vznikala s touhou pohladit a dát naději a také pozvat ženu na cestu k sobě samé, ke svému jedinečnému potenciálu, tvořivosti a přirozenosti a také k odvaze své dary rozvíjet a sdílet je se světem.

 

Zajímavosti z tvoření:

♦ Kruhové symetrické obrazce (až mnohem později jsem se dozvěděla, že se jim říká mandaly) se mi začaly nejprve zdát. Frekvence a intenzita  s jakou se v mých snech objevovaly, se zvyšovala a později jsem je začala vidět i venku, při toulání se přírodou. Nedalo se to nijak vypnout  a nevěděla jsem, co si s tím počít … Úleva a hluboká radost přišla, když jsem jednou vzala do ruky pastelky a na papíře rozkvetla první mandala.

 

♦ A tak jsem teda tyhle kruhové symetrie začala kreslit. V té době jsem začala intenzivně zkoumat možnosti ženství v dnešní době. Cítila jsem, co uznává rodina, ze které jsem vzešla, cítila jsem, za co žena dostává body ve společnosti a zároveň si uvědomovala, že to mám vnitřně nastavené trošku jinak, že si v tom potřebuji dovolit najít svoji cestu a také jsem si uvědomovala, jak je každá žena jedinečná a jak velký potenciál má. A tak jsem prožívala, zkoumala a kreslila. Po nějaké době jsem si uvědomila, že vzniká karetní systém pro ženy.

 

♦ Řekla jsem si tehdy: „Tak dobře. Nakreslím karty pro ženy. Ale budou stát „nohama“ na zemi, budou o každodenním životě. O tom, co my ženy každý den řešíme, mezi čím se rozhodujeme, co každý den zas a znovu vylaďujeme, a nakreslím je s touhou, aby si každá žena dovolila vydat se právě tou svojí cestou, k rozvinutí svého potenciálu a rozzáření ženskosti v sobě a sdílení těchto darů.“ Zajímalo (a zajímá) mě hledání vlastní cesty, rozvíjení ženství, jedinečného tvořivého potenciálu a prohlubování kontaktu s vnitřním hlasem v kontextu toho všeho, co žena v běžném životě prožívá a dělá.

 

♦ Trvalo deset let, než karty spatřily světlo světa. Nejdéle, téměř rok, vznikala mandala „Jít cestou svého srdce“.