Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu

Maminkou poprvé před více než 30 lety

9. 5. 2022

Maminkou jsem se poprvé stala před více než 30 lety a o několik málo let později ještě jednou. Bylo to zruze-sipkova1.jpgačátkem 90.let, v živé porevoluční době nově naplněné nezměrnými pestrobarevnými možnostmi.

 

V té době se otevřela možnost volně cestovat po celém světě, možnost začít podnikat v libovolném oboru, jít do korporátu, a svištět nahoru po neobsazeném kariérním žebříčku a spousta dalších přepestrých možností. Prostě mimořádná doba, která přinesla gejzíry příležitostí, možností a lákadel, jen si vybrat. Po více než 40 letech umělého zabrždění vytryskla nahromaděná touha tvořit, zapojit se, nebýt jen do počtu a schovaný v šedi, touha navázat na zvenku přerušenou tvořivost předků. Já čerstvá absolventka VŠ taky vyrazila. Do malé mezinárodní firmy.

 

To však netrvalo dlouho a stala jsem se  poprvé maminkou, a po několika málo letech ještě jednou. Často jsem se  setkávala s poznámkami a otázkami typu: „To byl omyl? “  „To se vám teda nepovedlo, co?“ , nebo „Uklouzly mu nohy?“ .. a tak podobně. V porodnici na pokoji se dvěma ženami ve věku 18 a 19 let padla otázka zase úplně z jiného soudku: „A jaké to je, být poprvé maminkou takhle pozdě (až v tak vysokém věku)?“

 

Ta doba tehdy byla pulzující, bouřlivá, plná potenciálu a možností. Intenzivně orientovaná navenek, na směřování ven, rozšiřování, stoupání, dobývání a soutěž. Dnes bychom možná řekli jangová.

 

Pro mě, jako ženu s hodně citlivými vnímáním i různých neviditelných proudů, ženu, pro kterou jsou důležité mezilidské vztahy, péče o jemné pojivo mezi lidmi a otevřenost, to bylo zajímavé na ochutnání a bavilo mě to.

 

Zároveň jsem cítila, že pro plné dlouhodobé zapojení se do takto aktivně nastaveného systému, bych v sobě musela některé své jemné prožitkové (dnes bych řekla jemné jinové) části zavřít. Uvědomovala jsem si, že je zavřít mohu, ale že tak přijdu o důležitou část své přirozenosti. A k tomu vnitřní hlas, který stále sílil a říkal: „Ale tvoje cesta vede jinudy“

 

Zároveň jsme oba s mužem cítili, že právě teď, doba nedoba, je ten čas. Také moje tělo bylo naprosto připravené. A tak  jsem se před více než 30 lety stala poprvé maminkou. A o několik málo let později podruhé. A zní ve mně jednoznačné, být ve stejné situaci a mít možnost volby, udělala bych to tak znovu :-).. Cítím vděčnost, děkuji.

 

A proč to vlastně píšu?

 

Protože každá žena má své jedinečné nastavení, svou přirozenost, jedinečnou kombinaci jinové a jangové složky, jiné dary, talenty, touhy, sny a jiný rytmus. A to, co mi připadá klíčové a k čemu ženy provázím skrze karty Žena, v seminářích i osobních setkáních, je tu vlastní přirozenost, vnitřní volání a rytmus v sobě objevovat a po krůčcích ho propojovat s každodenní realitou.

 

A taky věnovat pozornost tomu, kam (samozřejmě vedle hlavy a rozumných důvodů) volá srdce a vede vnitřní hlas, a kde má v rozhodování navrch strach, převzaté vzorce a otisky anebo třeba společenská "měla bys".

 

V té živé porevoluční době bylo pro některé ženy cestou vrhnout se celo cele na budování kariéry, stát se významnými manažerkami a podnikatelkami, pro jiné to třeba bylo cestování a objevování světa nebo studium v zahraničí nebo třeba kombinace toho všeho dohromady. Mou přirozeností bylo stát se na pár let maminkou na plný úvazek, mít nějaký čas i na sebe a na partnerství, a teprve potom, s touto zkušeností, začít sdílet své další dary i jiným způsobem než je mateřství.

 

 

style-new.jpgs-dcerami-1.jpg

 

 

A co mi připadá důležité, když se žena stane maminkou?

 

heart aby díl své energie a času vedle láskyplné časově náročné péče o děťátko věnovala něčemu, co je jen její, co ji z hloubi naplňuje, přináší jí radost, potěšení a prostor pro tvořivost, aby i dál rozvíjela tu nit poznání, kdo je ona sama, aby věnovala péči i sobě samé

 

heartaby díl své energie a času věnovala rozvíjení partnerství a vztahu s partnerem, aby vedle ženy, která je maminkou, rozvíjela sama sebe jako ženu, milenku, partnerku, aby vztah ženy a muže dál pulzoval a aby v něm intimita, živost a blízkost měla i po narození dětí své důležité místo.